Uitleg bij de Foto met Digifoto Starter

14:59


Een paar dagen geleden benaderde Digifoto Starter mij met de vraag of ik voor hun rubriek "Uitleg bij de Foto" wat meer kon vertellen over deze foto. Ik was meteen vereerd, natuurlijk wou ik dat! Omdat ik het zo'n leuk stukje vind, heb ik besloten om hem ook hier op de blog te delen. In het artikel vertel ik je meer over het concept wat Sarah en ik in gedachten hadden, waarom we voor deze locatie kozen en hoe de bewerking tot stand is gekomen. Ook deel ik nog wat tips en trucjes! Digifoto Starter is mijn favoriete Nederlandstalige fotografietijdschrift. Ze zijn altijd heel toegankelijk, en de hele community is open en aardig voor elkaar. Dus als je tijd hebt, neem dan vooral ook even de tijd om een kijkje te nemen op hun website, en als je een profiel aanmaakt laat dan een linkje achter in de comments!

Interview met Digifoto Starter, 29 januari 2016
Voor het eerst
hier verschenen, geschreven door Joni Hendrix


De foto's van Kim Sieders (22) zijn ons al vaker opgevallen in de lezersgallery. Ze maakt prachtige portretfoto's. Iedere keer weer worden we verrast door haar platen. Ook trok deze foto weer onze aandacht, dus daarom vroegen we de jonge fotograaf of ze er meer over wilde vertellen. En gelukkig wilde ze dat!
Camera: 1100D
Brandpuntafstand: 150mm
Diafragma: f/5
Sluitertijd: 
1/320
ISO: 
100

'Ik fotografeer het liefst modellen in een fashionsetting. Ik werk graag met een leuk team om toffe concepten uit te werken. Voor deze shoot werkte ik alleen samen met model Sarah, waarmee ik een natural shoot wilde doen. Sarah is een echte natural beauty, er zit geen greintje make-up op haar gezicht! Omdat ze gezegend is met een prachtige bos rode krullen, wilde ik daar ook de aandacht op vestigen. Deze foto is gemaakt bij de Euroborg in Groningen. Ik koos voor deze locatie, omdat ik bij een eerdere shoot al verliefd was geworden op de prachtige muur die je hier ook terugziet als achtergrond. De zon scheen fel, maar omdat de muur het grootste deel van het zonlicht tegenhield, had ik geen last van lensflares of overbelichting. Zo kon ik dus zelfs zonder lenskap tegen het zonlicht in fotograferen, waardoor Sarah een prachtige gouden gloed om haar haren kreeg. Haar gezicht is ook goed belicht gebleven, dit komt doordat het lichte, witte oppervlak van de Euroborg en de gebouwen eromheen genoeg licht weerkaatsten om met tegenlicht ook de voorgrond goed belicht te houden. Als je genoeg wit licht kunt reflecteren vanaf een gebouw, heb je helemaal geen reflectiescherm meer nodig!'

Bewerking

'Omdat ik het haar van Sarah wilde laten opvallen, heb ik gekozen om blauw sterk te laten terugkomen in de bewerking. Doordat de muur zelf al een mooie blauwe gloed gaf, zie je deze kleur ook terug in haar grijze shirtje. Dit heb ik in de bewerking, ik bewerk mijn foto's in GIMP, eigenlijk alleen maar versterkt. Uit haar gezicht haalde ik met de curves wat blauw en rood weg, om haar een gezonde gloed te geven. Verder lichtte ik haar ogen, voorhoofd, neusbrug, jukbeenderen en kin op, en maakte ik de flanken van haar neus en haar wangen iets donkerder. Hetzelfde deed ik met haar haren, waar haar krullen natuurlijk lichter waren, versterkte ik dat, en waar haar haar natuurlijk donkerder was, versterkte ik dat ook. Met de curves maakte ik ook de algehele foto dieper door de schaduwen en highlights te versterken.'

Tips van Kim

  • Maak je tijdens een shoot niet te druk over apparatuur, maar zorg ervoor dat je een connectie hebt met het model.
  • Eigenlijk heb ik sinds deze shoot pas echt gelet op kleur en hoe kleuren elkaar kunnen versterken. Dit leerde ik van Dani Diamond, hij beschreef in dit artikel zijn complete work flow. Er valt zoveel van te leren!
  • Witte gebouwen of straten reflecteren licht, net als een reflectiescherm dat zou doen. Houd hier rekening mee als je een locatie gaat uitzoeken.
  • Sta open voor nieuwe (leer)ervaringen. Ik fotografeer nu slechts twee jaar, en elke dag leer ik weer iets nieuws over bewerkingen, poses, licht of mijn apparatuur.
  • De serie waar deze foto deel van uitmaakt is gepubliceerd in het online magazine Modellenland. Er bestaan veel magazines die werken op basis van submissies, wat inhoud dat jij je series kunt insturen. Misschien willen zij je foto's wel publiceren. Ik vind het écht tof als mijn foto's in een magazine te zien zijn. Het staat goed op je portfolio, het is weer een stukje naamsbekendheid en natuurlijk een grote schouderklop. Echt het proberen waard, dus!

You Might Also Like

0 reacties

Subscribe