Hoe Word Ik Model?

06:00


Het modellenbestaan lijkt altijd rozengeur en maneschijn: veel reizen, de prachtigste designerkleding, mooie foto’s en sublieme make-up, en vooral veel geld verdienen met je hobby! Helaas is dit vaker niet dan wel het geval. Modellenwerk is, naast de allure van voorgenoemde dingen, vooral ook héél hard werken. Je zit uren te wachten in de make-up en de styling, je wordt verwacht er prachtig uit te zien in de meest verschrikkelijke situaties (in een boom, bijvoorbeeld, of terwijl er een kudde wilde paarden op je afstormt), je reist veel maar ziet vooral de binnenkant van taxi’s en studio’s, je dagen zijn lang en vermoeiend, en de volgende dag moet je er wel weer op en top uitzien, zónder wallen…
Model zijn heeft zeker zijn charmes, dus, maar het is zeker geen baantje voor iedereen. Niet alleen moet je de juiste maten en uitstraling hebben, maar ook kom je niet ver zonder de juiste instelling, een dikke huid, en een sterke persoonlijkheid. In onze samenleving wordt is dit steeds vaker het geval, maar als model ben jij je eigen merk. En dat merk “bijhouden” (denk aan PR, social media, en je reputatie) kost nou eenmaal veel tijd en moeite. Weet je nog steeds zeker dat je model wilt worden?

Top! Laten we beginnen bij het begin. Elk model is de andere niet, en binnen de business kun je verschillende richtingen op en zijn er verscheidene maatstaven van succes. Je eerste stap is dus logischerwijs bedenken wat voor model je zou willen worden. Wil je de high end fashion kant op of meer commercieel voor catalogussen poseren? Wil je er je beroep van maken of is het meer een hobby? Heb jij de gevraagde maten, of past jouw look beter bij een alternatief model, een curvy carrière of bikini babe? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, en het belangrijkste is om een bureau uit te zoeken dat bij jouw uitstraling past.

Werken via een Modellenbureau
Een modellenbureau begeleidt jou in je carrière. Omdat een goed bureau bij jou moet passen, is het dus écht van belang om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wilt bereiken. Wil je internationaal werken? Hoe sta jij tegenover het dragen van bont, naakt poseren of sexy poseren met een onbekende man of vrouw? Maak voor jezelf duidelijk wat je wel en niet wilt, en ga dan eens de sites af van alle modellenbureaus in Nederland. Weet je niet zeker of een bureau bij jou past of betrouwbaar is? Ga dan op ten eerste op je onderbuik gevoel af. Op het internet kun je veel vinden door op “Naam Modellenbureau” + “Ervaringen” te zoeken, of in bepaalde Facebookgroepen je vraag te stellen.
Als je een modellenbureau gevonden hebt is het tijd om jezelf te presenteren. Hier heb je helemaal geen professioneel portfolio voor nodig. Modellenbureaus ontvangen graag “polaroids” van je. Dit is een bepaalde stijl: hele simpele foto’s vanuit een paar verschillende hoeken. Draag geen make-up, je haar zoals het natuurlijk valt (eventueel een paar foto’s waar je haar in een staart zit om de structuur van je gezicht beter uit te laten komen), en een outfit waarin je lichaam goed (waarheidsgetrouw) naar voren komt (een spijkerbroek met zwarte top). Laat een vriendin of je moeder een paar foto’s maken tegen een effen achtergrond, een witte muur doet het vaak het beste. Ga voor een full-body frontaal en van de zijkant, half-body frontaal en van de zijkant, en portretten frontaal en van de zijkant. Probeer op de foto’s “neutraal” te kijken en zorg dat ze goed, natuurlijk belicht zijn. Bewerk de foto’s niet! Hier heeft het bureau genoeg aan om te zien of jij geschikt bent voor hun bestand.
Schrijf volgens de instructies van het specifieke bureau (staan ongetwijfeld op hun website) een goede mail waarin je je persoonlijkheid ook laat doorschemeren. In de mail moet je ook je maten vermelden. Hoe je deze opmeet en wat de eisen zijn, ook qua lengte, zal ongetwijfeld op de site van het bureau vermeld staan.
Als het bureau je ziet zitten hoor je vanzelf van ze! Alle minderjarigen met een droom om model te worden wil ik wel meegeven dat ten eerste je ouders ten alle tijden op de hoogte moeten zijn van waar je mee bezig bent (je mag sowieso geen contract tekenen zonder je ouders/verzorgers), en dat school ook voorrang moet hebben (een modellencarrière is voorbij voor je er erg in hebt, bedenk wat je daarna zou willen doen!).

Hobbymatig aan de slag met Modellenwerk
Heb je helemaal geen zin om van modellenwerk je beroep te maken, maar lijkt je het wel erg leuk om “amateur” model te worden? Of is model-zijn je grootste droom, maar ben je simpelweg te klein? Dan kun je altijd nog de gaafste projecten doen en met top teams samenwerken op basis van TFP. Time for Portfolio, niet te verwarren met “gratis” of “voor naamsbekendheid” (want met naamsbekendheid kun je geen brood kopen, natuurlijk), is een hele handige manier om je portfolio uit te bereiden. Ik schreef hier al eens eerder een uitgebreide blogpost over, maar zal hieronder nog een paar tips opsommen:

Zorg dat je representatieve polaroids hebt
Een selfie vanuit een rare hoek met tien filters erover heen geplakt zodat je huid één grote gele waas is met twee onnatuurlijk blauwe ogen, geeft een fotograaf natuurlijk geen goed beeld van hoe jij eruit ziet. Maak die simpele polaroids, gooi er drie of vier in een collage en plak die bij jouw oproep.

Stel je portfolio actief samen
Met steeds dezelfde stijl en dezelfde fotografen wordt je portfolio nooit veelzijdig. Zorg voor variatie, kies je samenwerkingen nauwkeurig, én wees niet bang om ‘nee’ te zeggen. Kijk goed naar het portfolio van de fotograaf en weeg af of dat werk wel echt iets aan je portfolio kan toevoegen. Probeer verschillende stijlen en wissel full-body’s met portretten af. Je kunt heel simpel en snel je eigen portfolio online zetten, waardoor je makkelijk vindbaar bent en iedereen een overzichtelijk idee kan krijgen van jouw kunnen.

Wees voorzichtig
Vooral op het internet doemen er vaak oproepjes op die té mooi klinken om waar te zijn: twee maanden werken in Brazilië waarbij alles voor je betaald wordt én je een enorm salaris krijgt, en het enige wat je hoeft te doen is een foto van jezelf in een bikini naar meneer of mevrouw X te sturen… Wanneer het te mooi klinkt om waar te zijn is dat het ook. Een betrouwbare recruiter, scout of fotograaf zal je nooit om foto’s in bikini of lingerie vragen. Net als dat een goed bureau je nooit geld vraagt voor fotoshoots of cursussen. Wees voorzichtig, sceptisch, en als iets niet goed voelt vraag dan raad aan bekenden of neem een ouder of vriend(in) mee naar de shoot/afspraak. Het is alles behalve raar om te vragen aan een fotograaf of je iemand mag meenemen naar de shoot!

Foto's in deze blogpost: boven model Kaylee, midden model Irma, onder model Thirza.
Ik hoop dat je wat aan deze blogpost hebt gehad als je de droom hebt om model te worden. Ook ik ben vaak op zoek naar nieuwe gezichten om mee samen te werken. Als het jou leuk lijkt om een shoot samen te doen stuur me dan vooral een berichtje op Facebook! Dit blogje is natuurlijk niet de heilige bijbel wanneer het gaat om model worden. Je kan op zoveel meer manieren gescout worden (in de rij bij de slager of op Instagram, bijvoorbeeld)! Heb jij nog tips voor alle modellen-to-be? Laat het weten in de comments!

You Might Also Like

0 reacties

Subscribe