5x Inspirerende TED Talks over Fotografie!

06:00


Het is 2016, en ons leven bestaat voor een groot deel uit foto’s. Voor degene onder ons die nog steeds geloven dat Finding Nemo vorig jaar uitkwam (13 jaar?! Hoe? Wat? Waar is die tijd gebleven?!), is het wellicht moeilijk te geloven dat 200 jaar geleden de eerste foto al werd geschoten. Natuurlijk kwam pas begin jaren tachtig de foto boom pas echt los, met de eerste digitale fotografietoestellen. Inmiddels zijn foto’s niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Continu zijn we bezig met beeld: op de televisie, in reclamefolders, op verpakkingen van voedsel, op social media, het internet, en natuurlijk de geliefde pasfotootjes in de portemonnee. Foto’s zijn overal, en overal worden foto’s gemaakt.

Vandaag wil ik graag ingaan op de kracht van de fotografie. Waar ik hier op mijn blog vooral bezig ben met modellen fotografie (mode/portret), is er natuurlijk véél meer aan fotografie dan alleen mooie gezichtjes. Dus zette ik een vijftal inspirerende TED talks op een rij met de beroemdste, beste en bijzonderste fotografen. Stuk voor stuk fotograferen zij de schoonheid in de wereld, en middels deze videos krijgen wij de kans om de wereld door hun ogen te zien.

Gorgeous Portraits of the World’s Vanishing People

Jimmy Nelson vertelt over zijn prachtige portretten van ‘s werelds mooiste mensen. En nee, dan hebben we het niet over prachtige modellen tussen de twintig en vijfentwintig jaar, en we hebben het ook niet over gespierde hulken met messcherpe kaaklijnen. Nelson’s verhaal gaat over schoonheid, over wat “mooi” nu precies is, en waar we het kunnen vinden. Fotografie, voor hem, gaat niet om het moment van klikken, maar aan alle tijd die daar aan vooraf gaat. Zo benoemt hij meerdere weken, of zelfs maanden, met deze mensen door te brengen voordat hij “dé foto” kan en mag maken.
Een prachtig verhaal met een krachtig boodschap, en Nelson’s foto’s zijn natuurlijk ook subliem! Een quote die is blijven hangen over de kunst van portretteren: “This is how I saw you, this is how I love you.

Impossible Photography

Erik Johansson is een ware kunstenaar, die hier het geheim achter zijn surreële foto’s verklapt. Met een aardig staaltje Photoshop werk verandert hij zijn foto’s in het onmogelijke: van een mega schaar die een landschap door midden knipt tot een graafmachine die boter, kaas en eieren speelt. Hoe zorg je ervoor dat zulke immense manipulaties nog steeds geloofwaardig overkomen? In slechts zes minuutjes deelt Johansson zijn visie. Passend sluit hij af met de volgende quote: “The only thing that limits us, is our imagination”  

The Emotional Connection of Street Photography

Armaan Ahmed is een super schattige jonge straat fotograaf. Hij vertelt enthousiast over zijn ervaringen met straat fotografie. De emotionele connectie met de mensen en hun unieke verhalen inspireerde Ahmed om het zijn missie te maken om deze prachtige mensen en hun verhalen aan de wereld te laten zien.

Boudoir Photography and Being Shamelessly Feminine

Jen Rozenbaum is een prachtige vrouw met een nog prachtiger verhaal. Waar vele mensen meteen met een mening klaar staan over boudoir fotografie (“Waarom moeten vrouwen altijd sexy op de foto om mooi gevonden te worden?” “Je gebruikt vrouwen als objecten om te verkopen” enzovoorts), legt Rozenbaum uit waarom het voor haar heel anders ligt. Voor haar draait boudoir fotografie om het opzettelijk omarmen van je vrouwelijkheid, zonder enige vorm van schaamte naar jezelf of naar de buitenwereld. Een inspirerend verhaal met een krachtige boodschap.

Photos That Changed the World

Jonathan Klein neemt je mee langs ‘s werelds bekendste beelden, en vertelt hoe en waarom foto’s zo krachtig zijn in het veranderen van de wereld. Of het nu gaat om het beschermen van het milieu, of het beschermen van onze menselijkheid, fotografie is een machtig middel om persoonlijke verhalen te delen met de buitenwereld.

Ik ben ook heel erg benieuwd waar voor jou de kracht van fotografie ligt. Denk jij net als ik in beeld? Of vind je de hedendaagse obsessie met het vastleggen van het leven maar helemaal niks? Laat het me weten in de comments!

You Might Also Like

0 reacties

Subscribe