Fotograferen met natuurlijk licht

06:00


De zon is onze grootste lichtbron, maar voor fotografen niet altijd de meest makkelijke. Het felle licht van de middagzon zorgt vaak voor harde schaduwen of dichtgeknepen ogen bij modellen. Maar met deze tips wordt het fotograferen met natuurlijk licht iets makkelijker!


Vermijd de zon
Dit klinkt misschien raar, maar fel zonlicht is je grootste vijand. Niet alleen creëert de zon harde schaduwen in het gezicht van je model, maar ook zal het moeilijk zijn voor hem of haar om de ogen niet dicht te knijpen tegen het felle licht.
Je kan de zon vergelijken met een flitslicht in een studio: er zit niet voor niets een paraplu of diffuser voor de lamp! Een bewolkte dag is een natuurlijke diffuser. Het zonlicht wordt evenredig verspreid en er ontstaan geen harde schaduwen. Ook in de schaduw zul je zachter licht vinden. Vermijdt dus direct zonlicht door niet midden op de dag te fotograferen, de schaduw op te zoeken, of te wachten op een bewolkte dag.


Golden Hour
Het gouden uurtje is een fotograaf zijn beste vriend! De periode vlak na zonsopgang of voor zonsondergang geven een prachtige gouden gloed aan het landschap. Ook voor portretten geeft dit licht een mooie warme kleur. Omdat de zon laag aan de hemel staat wordt het licht evenredig verspreid en ook is het licht zachter.
Plaats je model met haar rug naar de zon om gaaf tegenlicht te creëren!


Reflecteer licht
Wanneer je toch in de volle zon moet fotograferen, plaats je model dan altijd zo dat ze met haar rug naar de zon toe staat. Als dit ervoor zorgt dat haar gezicht in de schaduw wegvalt, kun je met behulp van reflecties wat licht terug kaatsen in haar gezicht. Je kan hiervoor een reflectiescherm gebruiken, maar je kan ook natuurlijke reflectoren gebruiken. Denk hierbij aan witte muren, zandvlaktes, sneeuw, water, ramen en spiegels. Let er wel op dat je geen felgekleurde reflectoren gebruikt, dit kan ervoor zorgen dat je foto rood, groen of blauw uitslaat!


Bij het fotograferen met natuurlijk licht heb je misschien weinig controle over je lichtbron, maar je bent verre van machteloos. Maak gebruik van de schaduwen van bomen en gebouwen, gebruik steegjes om licht te sturen en zoek natuurlijke reflectoren op om wat licht op je onderwerp te weerkaatsen. Een goede planning is echt het halve werk, dus leer jezelf om verschillende lichtsituaties te lezen. Dit is natuurlijk een kwestie van oefenen, maar dat is juist het leuke aan fotografie :)

Wat is jouw ultieme tip voor het werken met natuurlijk licht?You Might Also Like

8 reacties

 1. Handige tips! De belichting zit soms niet mee.. zeker niet op regenachtige donkere dagen in NL!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uch, inderdaad!! Al treffen we het de afgelopen tijd en komende weken bijzonder goed hier ^^

   Verwijderen
 2. Ik ben gek op foto's met natuurlijk licht! Ook in een mooie daglicht studio! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Same! Ik vind natuurlijk licht toch altijd net wat sfeervoller dan studiolicht. Mijn volgende shoot wordt een daglicht-studio shoot, een eerste keer voor mij dus ik ben super benieuwd! Dankjewel voor je reactie!

   Verwijderen
 3. handige tips! hier heb ik wat aan :) en die laatste foto is zó mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Subscribe