Tips voor tegenlicht!

06:00


De laatste tijd werk ik veel met tegenlicht in mijn portretten. Het is niet alleen een goede oplossing als je met fel zonlicht moet werken, maar geeft ook een prachtige sfeer aan je portretten. In deze blog vertel ik je mijn tips voor het werken met tegenlicht, want dat kan soms nog best lastig zijn!

Positie van de zon en van je model
Je kan op elk moment van de dag werken met tegenlicht, je moet alleen wel de goede positie en plek weten te vinden. Want ook voor het werken met tegenlicht geldt dat niet op elke plek het licht even mooi zal vallen. Er is geen gouden regel qua het positioneren van je model; in dit soort gevallen kun je het beste een foto nemen vanuit elke hoek om ze volgens snel goed te bekijken. Wanneer de ogen dof wegvallen of er felle schaduwen in het gezicht te zien zijn, draai je je model weer een beetje verder.

Schaduw
Wanneer je midden op de dag fotografeert zoek dan altijd een schaduwplekje op! Het felle zonlicht van de middagzon zorgt voor onflatteuze schaduwen en overbelichtte achtergronden. Wanneer je je model in de schaduw zet kun je nog steeds het tegenlicht vangen in je foto. De foto’s in dit artikel zijn allemaal gemaakt in de felle middagzon!
Ook wanneer je model in de schaduw staat geldt dat niet elke hoek een even mooi resultaat oplevert qua belichting! Neem bijvoorbeeld onderstaande portretten van Quinty: op beide portretten staat ze in de schaduw, maar de belichting is toch vele malen anders!


Lensflares en doffe belichting
Door tegen de zon in te fotograferen krijgt je cameralens de volle klap: het licht kan zo krachtig zijn dat je last krijgt van lensflares of een doffe belichting. Om dit tegen te gaan kun je gebruik maken van een lenskap, waardoor de lichtstralen niet meer direct op je lens vallen. Heb je geen lenskap bij je? Gebruik dan je hand om de bovenkant van je lens af te dekken, op eenzelfde manier als wanneer je zonder zonnebril tegen de zon in zou kijken!
Ook kun je werken met…

Reflectieschermen
Dé tip voor het werken met tegenlicht is om genoeg licht terug te kaatsen naar het gezicht van je model. Nu hoef je hier niet persé een scherm voor te gebruiken, maar kun je ook slim gebruik maken van witte muren of andere lichte oppervlaktes.

Styling
En dan bedoel ik styling in de breedste zin van het woord -- dus niet alleen qua kleding. Hoewel je kleding goed kunt gebruiken wanneer je werkt met tegenlicht! Losse, semi-doorzichtige stoffen vangen de lichtstralen, waardoor je het zonlicht door de stof heen ziet komen! Hetzelfde geldt voor haar: wanneer je model haar haren los heeft zul je de lichtstralen prachtig door de stroken haar zien vallen!
Ook in de styling van de locatie kun je met tegenlicht werken: door bloemen of takjes bij je model op de voorgrond te plaatsen krijgen ook deze een prachtige gloed, en door de achtergrond helemaal te vervagen ontstaat er een mooie bokeh!

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad, en als je zelf nog tips hebt deel ze dan vooral! Werk jij weleens met tegenlicht?


Credits!
Quinty x José Krook x Donna Borkus
Sarah
Thirza
Martine A.
Amber x Isaura x Donna
Amaya x Diahann x Donna

You Might Also Like

1 reacties

  1. Wauw, super handige tips! Ik vind tegenlicht op foto's heel erg mooi. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Subscribe