6 Tips voor Mooie Achtergronden!

06:00


In de fotografie hoor je vaak dat je op je onderwerp moet scherpstellen, dat je onderwerp eruit moet springen en dat je onderwerp versterkt moet worden door de compositie. Maar wat gebeurt er eigenlijk op de achtergrond? Voor een goede foto is de achtergrond net zo belangrijk als het onderwerp. Waar je op moet letten bij het uitkiezen van een achtergrond, lees je hier!

Bokeh
Een rustige achtergrond versterkt je onderwerp. Wanneer er allemaal felle kleuren, vormen of texturen op de achtergrond aanwezig zijn kan dit afleidend zijn, daarom is het slim om voor een kalme achtergrond te kiezen. Door de diafragma opening groot te maken, creëer je een “Bokeh” effect. Simpel gezegd is Bokeh de vervaging van de achtergrond, waardoor er mooie lichtbolletjes te zien zullen zijn!

Zoom
Wanneer er storende objecten in de achtergrond aanwezig zijn kun je proberen om zo ver mogelijk in te zoomen. Hierdoor maak je de beeldhoek kleiner en haal je ook de achtergrond meer naar voren, waardoor deze waziger wordt.Grotere afstand tussen je onderwerp en de achtergrond
Hoe verder weg de achtergrond is, hoe meer out-of-focus deze zal zijn. Wanneer je je onderwerp tegen een bakstenen muur aan zet, zit de bakstenen muur in of dichtbij het focuspunt. De bakstenen muur zal dus goed herkenbaar zijn. Zet je je model bij wijze van spreken vijftig meter verder van de muur vandaan, dan zal het slechts een onherkenbare waas worden. Op deze manier kun je storende elementen wegwerken.

Andere hoek
Wanneer je een foto probeert te maken van een bloemetje en er staat een grote rode parasol in de beeldhoek, eindigt de foto met het grootste diafragma nog steeds met een rode vlek. Kies in dit geval voor een andere hoek, of probeer eens een kikker- of vogelperspectief!


Kleur
Je wilt dat de achtergrond je onderwerp versterkt en niet de overhand neemt. Daarom is het belangrijk dat de kleuren elkaar complimenteren.

Contrast
Over het algemeen wordt het oog van de kijker het eerst naar het lichtste gedeelte van een foto getrokken. Zorg er dus voor dat je onderwerp lichter is dan de achtergrond! Natuurlijk telt deze regel niet voor elke situatie, maar het is desalniettemin een tip om in je achterhoofd te houden!

Deze tips vragen allemaal hetzelfde van jou: dat je actief en oplettend met je achtergrond bezig bent. Wanneer je dit oefent zul je vanzelf zien dat het niet lastig is om een rustige achtergrond te vinden. Wat is jouw ultieme tip voor een goede achtergrond?Dit artikel verscheen eerder op Digifoto Starter.

You Might Also Like

0 reacties

Subscribe