Kerst // Gingerbread Cookies Recept

06:00


Wanneer je aan kerstlekkernijen denkt, dan kunnen deze leuke koekjes niet ontbreken! De gingerbread cookies zien er niet alleen ontzettend vrolijk uit, maar smaken ook nog eens overheerlijk. Wanneer je ze bakt gaat de hele keuken meteen ruiken naar kaneel en gember, en waan je jezelf eventjes in een kerstig wonderland. De koekjes kun je natuurlijk bakken om lekker op te peuzelen met familie en vrienden, maar ze staan ook erg leuk als decoratie in de kerstboom! En als je besluit ze in de boom te hangen, zul je die heerlijke peperkoek-geur blijven ruiken in huis.

Het recept is heel simpel en is genoeg voor ongeveer 20 koekjes. Het uitsnijden en decoreren van de koekjes is ook nog eens een erg leuke bezigheid voor kleine kinderen! Hieronder vind je het boodschappenlijstje.

Benodigdheden
250 g bloem
110 g boter
80 g bruine bastardsuiker
80 g suikerstroop (schenkstroop)
Ei
Halve eetlepel gemberpoeder
Halve eetlepel kaneel
Theelepel nootmuskaat
Snuf zout
Uitsteekvormpjes of stencil
Decoratiestiften (Dr. Oetker)


Stap 1
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Voor het beste resultaat mix je eerst alle natte ingrediënten en alle droge ingrediënten apart. Mix in één kom de boter, suiker en de stroop. Voeg beetje bij beetje de ei toe, en mix tot er een stroperig beslag ontstaat. In een aparte kom roer je de bloem, gember, kaneel, nootmuskaat en zout alvast goed door elkaar heen. Voeg de droge ingrediënten langzaam bij het beslag. Kneed alles tot een mooi deeg, je handen mogen hierbij best vies worden!Stap 2
Rol het deeg uit en verdeel het in twee of meer repen. Deze verpak je vervolgens in folie en leg je een half uur tot een uur in de koelkast te rusten. Doordat je het deeg in repen hebt verdeeld zal het sneller opstijven!Stap 3
Haal vervolgens de deeg weer uit de koelkast en rol het nogmaals goed uit. Verwarm de oven voor op 160 graden. Gebruik uitsteekvormpjes of stencils om de leukste vormpjes uit te snijden. Denk hierbij aan het welbekende mannetje, maar ga ook eens voor een kerstboom, een ster, of een hartje. Wanneer je de koekjes in de kerstboom wilt hangen, kun je een satéprikker gebruiken om een klein gaatje in het koekje te prikken. Het gaatje moet groot genoeg zijn om een lint of touwtje doorheen te halen. Zorg ervoor dat het gaatje niet te dicht bij de rand van je koekje zit, anders heb je kans dat het uitscheurt! Als je alle koekjes hebt uitgestoken kun je ze op bakpapier op de bakplaat leggen. Schuif alles de oven in en bak de koekjes zo’n kwartier. Blijf hierbij wel alert, want als de randjes donker beginnen te worden dan zijn de koekjes gaar!


Stap 4
Laat de koekjes vervolgens afkoelen voordat je ze decoreert. Je kan hiervoor fondant, glazuur of decoratiestiften gebruiken. Ik koos om deze vrolijke kleurtjes van Dr. Oetker te gebruiken. Niet alleen omdat de kleurtjes overeenkomen met de traditionele peperkoek mannetjes, maar ook omdat ik te lui was om mijn eigen fondant te maken, haha. Het is erg makkelijk om deze stiften te gebruiken: je kneed de verpakking even zodat alles goed vloeibaar is en knijpt zo dunne lijntjes uit het spuitmondje. Je hoeft ook niet veel kracht te zetten, dus kinderen kunnen hier ook veel plezier aan beleven!

Laat de koekjes nog even rusten zodat de decoraties ook stijf kunnen worden. Haal eventueel een lintje door het koekje zodat je ze kunt ophangen, of dien ze op op een mooi schaaltje! Geniet van deze overheerlijke koekjes, eet smakelijk!
You Might Also Like

0 reacties

Subscribe